Istorijat

O nama

Decenijama je Radojica Martinović čekao dan kada ce saopštiti da je njegova alatnica, do juče, zanatska radnja u kojoj je proizvodio mlinove za kafu, vage i mesoreznice, počinje serijsku proizvodnju mlinova za kafu sa kamenim meljačima i praktično prerasta u prvo privatno preduzeće u kojem će se izrađivati mlinovi za kafu za pržionice, male, srednje i velike samoposluge.

Alatnica Martinović je zapravo nasledila "trade mark" trgovca i proizvođača mlinova iz davnih predratnih dana Ljubu Keserovića, koji je 1932. doneo u Beograd prvi mlin za mlevenje pržene kafe sa kamenim meljačima marke "Indijaner".

Starim Beogradom je kafa tako lepo mirisala , baš zato što je mlevena kao u vodenicama potočarama.

Kasnije su kamenove u električnim mlinovima zamenili metalni rezači da bi, 1958 godine, Radojica Martinović shvatio koliko je kafi time nanesena nepravda. Metal kafu reže i zagreva tako da se delimično gube eterična ulja i nepotrebno se stvara kiselkasta nijansa. Mlin sa kamenim meljačima, koji je dobar toplotni izolator, ne zagreva kafu i fina kafena prašina iz mašine izlazi hladna.

U Evropi, koja se u ekološkom pokretu masovno vraća zdravoj hrani, upravo se događa suprotan trend. Kafa se sve manje melje metalnim noževama sve češće kamenim kružnim pločama. Mlinovi koje Alatnica Martinović sada prezentuje javnosti i kupcima su na svetskom nivou, ali ne kopija tuđih. Oni su Martinovićeva originalna konstrukcija i plod dugogodišnjeg iskustva majstora koji je do sada proizveo preko 3000 mlinova za 40 godina rada.

Prodavani su širom stare Jugoslavije, u Beogradu, Sarajevu , Banjaluci, Podgorici, Leskovcu, Peci, najvise u Vojvodini. Kupovale su ih poznate trgovinske kuće "Banovo brdo", "Srbijanka", "Promet", "Jabuka", "Donji Srem", "Pekabeta", "C Market", "Delta DMD"...

Danas, nakon gotovo 55 godina rada, Alatnicu Martinović uspešno vodi i unapređuje Radojicin sin koji je nasledio porodični biznis. U poslednjih 15 godina njegovog rukovodstva, Alatnica Martinović je sve više i više rasla i danas se može percipirati kao lider na tržištu.


Ulaz tabla Alatnica Martinovic
,